Follow us

Oliver Söderström / Racing  / Oliver Söderström har varit och testkört för Lamborghinis fabriksteam

Oliver Söderström har varit och testkört för Lamborghinis fabriksteam

Oliver Söderström vann STCC junior 2021, och en del av det priset var möjligheten att få testa lite värre racingsaker på en bana i Italien.

Oliver Söderström

Oliver Söderström körde sin tredje säsong i STCC hos Lestrup Racing Team när han knep junior titeln i STCC. I sammandraget så blev det en fin fjärde plats, ett resultat han nu vill bättra på med sin fjärde säsong i samma team, och han har siktet klart inställt på STCC Titeln.

Oscar Malmlund från Motormagasinet passade på att prata med Oliver som precis har varit nere i Italien och testat ett rejält monster till bil.

Du har nu varit nere i italien och fått ta del av ditt pris som stcc junior vinnare 2021! Hur gick tankarna innan du åkte ner, vad förväntade du dig av resan?

– Först och främst tänkte man ju att, vilken galen möjlighet jag fått! Att få köra för Lamborghinis fabriksteam, bara det är ju en jättestor ära i sig. Att få köra en 620hk Super Trofeo var ju något jag försökte förbereda mig på, så körde ganska mycket simulator och såg det som det skulle bli en ganska stor utmaning. Mest eftersom det är något jag aldrig gjort innan, jag har ju kört så mycket stcc och gt4 så det är inte samma utmaning i sig. Detta var mer att få köra något som går så pass mycket snabbare.

Du skulle alltså få köra Lamborghini på bana, vad var det för bil och för vilket team?

– Lamborghini Super Trofeo EVO 2 som är den senaste modellen, som det sitter en 5 liters V10 med 620 hk, inte säker på vad den väger men runt 1200kg. Så det är ju en riktig racerbil, det går otroligt fort. Jag toppade 275 km/h på rakan på Cremona.

– Jag körde för teamet Imperial Racing, dem har en stark länk ihop med Lamborghini. Det är dem första som började jobba med Lamborghini inom motorsport så det är ju ett legendariskt team vilket man verkligen märker när man är där och kör. Ingenjörerna var extremt kunniga och proffsiga.

Vad var dina första tankar när du satte dig i det monstret till bil?

– Jag har alltid en nervös känsla innan jag sätter mig i bilen, speciellt när man inte kört på länge eller ska köra en ny bil. Speciellt med denna då den går extremt fort och gör man fel kan det gå åt skogen på riktigt till och med värre än vad det gör i stcc. Så jag hade stor respekt för det i början, men det roliga är att när jag körde ut ur depån ville jag känna hur kraftfull bilen var och då snurrade jag och jag skrattade för mig själv och tänkte att det är liksom 600hk och en lambo.

Hur var känslan i den bilen om du jämför med din stcc bil?

– Känslan i bilen var ju sjuk, första gången man accelererade var galen. Imed det är mittmotor så är viktfördelningen mycket mer bakåt än i stcc bilen vilket gör att den har en sjuk acceleration, den greppar på ett helt annat sätt. Så det man fick lära sig var att gå mycket mer attack in i kurvan för att få bilen att rotera imed att bilen inte är så framtung som stcc.

– Stcc bilen behöver man vara mer konstant men med lambon måste man verkligen kämpa och pusha mycket hårdare. Det var en stor utmaning men tycker jag lyckades ganska bra mot slutet.

Hur gick körningen överlag?

– Körningen gick väldigt bra, dem första passen handlade mest om att lära känna bilen och hur man ska köra den eftersom det är helt annat mot stcc. Vi började med en grundjustering som passade mig så jag blev bekväm, sen gick vi efter en mer aggressiv setup.

Vi såg din story att du tog P1 i testet, hur reagerade teamet på det med helt ny bil och ny bana för dig?

– Ny bil och ny bana, motorsport chefen var där och jag satte bästa tiden, jag satte även bästa tiden någonsin med en Lamborghini Super Trofeo. Referensen var Alberto Di Folco som är Lamborghini fabriksförare och den tiden slog jag och sen var Fredrik Schernoff fabriksförare från Danmark. Han kör nu för Mclaren men tidigare för Lamborghini, även han var jag snabbare än. Fredrik körde dock gt3 så han ska ju vara snabbare, han hade säkert mer att ge. Men jag fick stå högst upp i listan, samtidigt så fick jag fick väldigt bra feedback från honom.

Hur ser det ut framåt, kommer vi se dig i en Lamborghini igen?

– Motorsportchefen för Lamborghini Europa var ju där och var väldigt imponerad och såklart går diskussionerna nu om att köra något race i super trofeo europe, så vi ska ha möte med dem i veckan så vi får se vad som händer. Men det är det finansiella, isåfall är det 1 eller 2 race kanske. Det handlar ju om att kunna bevisa att jag kan prestera under en racehelg och vinna race, inte bara vara snabb på träning.

Detta var lätt en av dem bästa dagarna i racebil! Jag är så oerhört tacksam att jag fått denna chansen av STCC och Lamborghini Malmö.

Text: Oscar Malmlund
Bilder: Oscar Malmlund
Pressbilder från Oliver Söderströms körning

Länk till artikel hos Motormagasinet: Oliver Söderström har varit och testkört för Lamborghinis fabriksteam | Motorsportmagasinet

No Comments

Reply